ETERISKA OLJOR

En doft upplevs ofta på ett väldigt personligt sätt. Vi kan minnas en doft från långt tillbaka, bland våra allra första minnen, som vi sedan bär med oss genom hela livet.

Naturen har under många miljoner år skapat ett alldeles eget doftuniversum som når oss och lagras i den mest primitiva delen av vår hjärna, det limbiska systemet.

De eteriska oljorna är växtrikets naturliga essenser, skapade med en intelligens som ligger bortom vår förmåga att helt förstå. En eterisk olja kan innehålla hundratals olika kemiska ämnen. Många är de som försökt förstå och återskapa naturens egna dofter på syntetisk väg, och visst, de kan dofta gott men saknar den kraft och harmoni som naturen ger sina egna skapelser.

Naturens kunskap om hur en äkta doft skall komponeras är en väl bevarad hemlighet för var och en att upptäcka genom upplevelsen av en eterisk olja. De är subtila i sitt sätt att påverka och har alla olika budskap till användaren.

Två eteriska oljor av samma växt kan upplevas på olika sätt och doften kan även skilja. De påverkas av klimat, jordmån och atmosfären på den plats de växt, precis som ett vin.

Historiskt har man haft en bred kunskap runt om i världen om de eteriska oljorna. Man har använt dem som en naturlig del i vardagen, för att dofta gott, för att läka, i olika ritualer, ja listan kan göras lång.

I Sverige idag används de fram för allt inom aromaterapi i terapeutiskt syfte, i doftkrus eller liknande för att doftsätta vår omgivning eller i hudkrämer och badoljor, för att nämna några områden. //Lisa Sandberg, skapare av Orchid Aroma